- توضیحات
-
منتشر شده در سه شنبه, 23 دی 1393 10:41
-
بازدید: 21529
مقايسه ورزش پيلاتس و يوگا
اكثر مردم كشورهاي صنعتي ،امروزه بر اثر زندگي ماشيني به سختي افسرده و داراي زندگي پر تنش و استرس زا مي باشند كه باعث پديدار شدن بيماريهاي مختلف مانند سردرد ، دردهاي عضلاني ،فشار خون بالا و پايين ،پوكي استخوان، نامتناسب بودن اندامهاي بدن و ناراحتي هاي فراوان روحي و رواني شده و در نتيجه افراد كمتري از زندگي خود لذت برده براي از بين بردن اين تنشها معمولا به دنبال راه حلهايي ميگردند كه يكي از اين راهها ورزش مي باشد.ما در اينجا به معرفي ، بيان تفاوتها و فوايد ٢ورزش يوگا و پيلاتس ميپردازيم.
معرفي يوگا:يوگا به معني يوج و يوگ يعني پيوستن ،ملحق شدن و نظاره كردن كه معادل سانسگيريت يوگا ميباشد.يوگا در حدود ٥٠٠٠سال پيش در شبهه قاره هند رواج يافت و حدود چهار هزار سال پيش توسط اساتيد يوگا به ساير كشورهاي اسيايي وغربي معرفي شد. در يوگا به ابعاد كالبد فيزيكي(اسانا)،تنفسي (پراناياما)،تمركزي (مديتيشن )،رواني و ذهني تمركزپرداخته شده .اين ورزش بنا به موقعيت جغرافيايي هند در گذشته به شمال ،مركز و جنوب هند رواج پيدا كرد كه باعث بوجود امدن شاخه هاي مختلف يوگا گرديد بعد از رواج يافتن در غرب با توجه به موقعيت جغرافيايي ،نوع استخوان بندي و شرايط اب و هوايي در نوع انجام حركات تغييراتي صورت گرفت .يوگا ورزش ذهني ،جسمي ،پاكسازي تن و روان ادميست واتحاد و هماهنگي بين جسم ،ذهن و روح است كه با از بين رفتن اين هماهنگي ،بيماري ايجاد ميشود و چون يوگا يك سيستم پيشگيري كننده است پس مي توان انرا نوعي طب مكمل محسوب كرد.با تمرينات يوگاي ذهني ،تكنيكهاي تنفسي و تمركزي وغيره ميتوان بر فشارها و تنشهاي موجود در جامعه غلبه كرد.يكي از تكنيكهاي يوگا باز گرداندن تعادل به كالبد فيزيكي رواني و ذهني است.بدن ما با انجام تمرينات يوگا علاوه بر انعطاف پذيري خاصي كه پيدامي كند، از لحاظ قدرت بدني و تنفسهاي كنترل شده به انسان توانايي مقابله با فشارها و تنشهاي موجود در زندگي را مي بخشد.یوگا دارای ابعاد فلسفی و در عین حال کاربردی میباشد. به گفته کارشناسان این ورزش، فلسفه یوگا با روح درونی انسان، گیتی و چگونگی ارتباط و پیوستگی این دو سروکار دارد. تمرینات یوگا میتواند روح انسان را تقویت کند و آن را به آفریننده جهان هستی نزدیکتر کند، تا بدین صورت انسان از لحاظ روحی، درک بیشتری به خود و خدای خود داشته باشد.
یوگا شناختی مستقیم و بی واسطه از ژرفای هستی خویش و هماهنگی با قوانین طبیعت است. این معرفت شهودی در پی سلوکی پی گیر و عشقی صادقانه حاصل میشود. در پی این سلوک، فرد تسلطی همه جانبه بر قوای تن، احساسات و افکار خود پیدا میکند. و در نهایت میتواند خود را از حیطه تغییرات احساسی و نگرانیهای فکری فراتر برده، در عمق قلب خود قرار یابد، جایی که تلاطمات فکری و محیط خارجی قادر نیست تاثیری بر آن داشته باشد. مكتب يوگا يك روش منظم ذهني است اكنون در بيشتر كشورهاي جهان از يوگا به عنوان كليدي براي رسيدن به سلامت جسم و ارامش روان استفاده مي كنند.متاسفانه در جامعه، يوگا در نظر عده اي طوري جاافتاده كه گروهي در كنار هم مينشينند ودر نهايت سكوت و ارامش كلمهء،(ام) به معني خدا را بطور مداوم تكرار مي كنند،یوگا تعریفی از یک گروه محدودی از تمرینات یا حالت معینی نیست، بلکه بیشتر اشاره به مجموعهای از فنون، از ساده تا بسیار پیشرفته، و احوال باطنی مختلف و در واقع یک سیر و سلوک کامل ميباشد.
گرچه حركات يوگا به ظاهر بسيار ساده بنظر ميرسد،اما چنانچه به درستي اموزش داده نشود بسيار مهلك و مخرب است .در اينجا لازم به ذكر است كه چنانچه تصميم به يادگيري يوگا داريد حتماً قبل از ان با پزشك خود مشورت كنيد.
معرفي پيلاتس :پیلاتس نخستین بار توسط یوزف پیلاتس، که متولد سال ۱۸۸۰ در آلمان بود، طراحی شد. وی در طول نیمه اول قرن بیستم، نسبت به گسترش و توسعهٔ مجموعهای از تمرینات خاص، که به منظور تقویت بدن و ذهن انسان در نظر گرفته شده بودند، اقدام نمود. یوزف پیلاتس معتقد بود که سلامت جسمی و روانی ارتباط درونی تنگاتنگی با یکدیگر دارند.
او در دوران جوانی خویش با بسیاری از شیوهها و روشها تمرین فیزیکی و نرمش بدنی که در آلمان آن روزگار قابل دسترسی بودند، آشنایی پیدا کرده بود، و باتوسعه دادن به تمرينات ادعا كرد که ورزش میتواند بیماری را درمان کند.
پیلاتس روشی از تمرینات ورزشی بود که در سال ۱۹۲۰ توسط یوزف پیلاتس به وجود آمد در اصل جزء برنامههای آمادگی جسمانی زندانیان جنگ بود و بعدها به عنوان یکی از وسایل رسیدن به بالاترین سطح زیبایی اندام تبدیل شد. نام این ورزش در ابتدا توسط یوزف پیلاتس علم کنترل بدن نام گذاری شده بود که پس از مرگ وی بدلیل احترام و حفظ یاد و خاطره او توسط بازماندگانش به نام پیلاتس متداول شد.
یوزف پیلاتس، حركات ورزشي شرقي و غربي را به دقت مورد بررسي قرار داد و در طی دوران زندگی خویش، دو کتاب منتشر نمود که هردوی آنها به تمرینات مخصوص روش ابداعی او مربوط بود: کتاب نخست که وی آن را در سال ۱۹۳۴ تدوین کرد و عنوان آن: سلامتی شما: مجموعهای اصلاحگر از تمرینات ورزشی که انقلابی در کل رشته تربیت بدنی هستند و کتاب دیگر که در ۱۹۴۵ انتشار یافت و عنوانش: بازگشت به زندگی از طریق کنترولوژی (دانش کنترل بدن) بود.
این روش پس از مرگ یوزف پیلاتس نیز توسط گروه کوچک طرفداران وی زنده نگه داشته شد و رفته رفته علوم تازه نیز به قوانین مورد توجه پیلاتس پی برد. این ورزش ناشناخته به تدریج تبدیل به یک روش تکمیلی ورزشی به شکل همگانی و حتی خانگی شدهاست.
در سال ١٩٢٥از او دعوت شد تا ارتش جديد المان را تمرين ورزشي دهد.در سال ١٩٢٦وي به نيويورك رفت و در همانجا روش تمرينات خود رابعنوان بخش اصلي تمرينات ورزشكاران قرار داد.بسياري از مربيان ،ورزشكاران اسيب ديده خود را جهت ترميم و توان بخشي عضو اسيب ديده نزد او مي فرستادند و بسياري از مربيان براي بدست اوردن قواي بدن شاگردان خود را به شركت در كلاسهاي ژوزف تشويق ميكردند.
پیلاتس بر مبنای هشت اصل بنا شده تنفس،تمرکز،هماهنگي،اجراي روان،کنترل،تفکيک اندام،مرکزيت،خنثي سازي
این 8 اصل مهم پیلاتس برای کیفیت عملکرد و نتیجه موفقیت آمیز این ورزش عناصر حیاتی هستند. ورزش پیلاتس همیشه تمامی تکیه خود را بر روی کیفیت گذاشته نه کمیت. برعکس سیستمهای ورزشی دیگر که شامل تکرار بیش از حد هر حرکت ورزشی است، در پیلاتس انجام هرکدام از حرکات به طور کامل و با دقت صورت میگیرد و این امر باعث میشود که ورزشکار در کوتاه ترین زمان ممکن به نتایج دلخواه دست یابد.
پیلاتس درواقع یک روش منحصر به فرد ورزشی است که در آن، قوای بدنی و پایداری ستون فقرات، تا زمانی که ۶ اصل اولیه آن رعایت شود، حفظ میگردد. به طور مثال وزنه برداری میتواند توجه زیادی روی بازوها یا قوای پاها نشان دهد. بدون توجه به این موضوع که این قسمتها در ارتباط با سایر بخشهای بدن هستند. حتی دویدن یا شنا کردن نیز روی پاها و بازوها و کمی به نرمی روی اعصاب کار میکند. در نهایت کسانی در ورزش کردن موفق میشوند که بتوانند هسته ماهیچههاشان را به کار بیندازند اما در پیلاتس این دستیابی به کل در آن گنجانده شده و از ابتدا اموزش داده میشود.
انسان ها تقریبا در دوران کودکی از نعمت رشد طبیعی و متعارف جسمانی برخوردارند اما با شروع دوران بلوغ، جسم افت کرده و شانهها خمیده میشوند، عضلات شل و آویزان شده و نیروی حیاتی بشدت رو به تحلیل میرود. این قضیه امری فراگیر و طبیعی است و گفته میشود انجام حرکات ورزشی کنترولوژی و رعایت دستورالعمل های آن پرورش جسمانی را به ایده آل نزدیک میکند.
مقايسه:
١.نحوه برگزاري جلسات ورزشي:
يوگا: كلاسهاي يوگا در ابتدا جهت متمركز كردن ذهن،حركات توائم با ارامش و گرم كردن مفاصل و رلكسيشن همراه است ،سپس با حركات انعطافي ، تعادلي ،معكوس و تمرينات تنفسي طراحي شده ادامه مي يابد و در انتهاي كلاس حتما براي افزايش سطح جريان انرژي و رهايي مطلق بدن ،با دراز كشيدن فرد ، كلاس به اتمام ميرسد.
پيلاتس:كلاس با اداء احترام و تنفس شروع شده و با انجام دادن حركات ارام ،جهت گرم كردن عضلات بدن كه در ادامه با انجام حركت كششي و قدرتي جهت هدفمند بودن تمرينات در قسمتهاي مختلف بدن مانند كتف و سر شانه ،مركز عضله شكم ،پهلو و پا ادامه مي يابد ،در نهايت كلاس با حركات كششي و خنك كننده كه معمولاً بصورت ايستاده يا نشسته صورت ميگيرد به همراه تنفس و احترام به پايان ميرسد.
٢.برگزاري مدت زمان كلاس:
يوگا:مدت برگزاري كلاس بين ١:٤٥الي ٢ساعت.
پيلاتس:مدت برگزاري كلاس ١ساعت .
٣.تنفس:
يوگا:بخش اعظم يوگا شامل تكنيكهاي تنفسي مختلف مانند تنفس شكمي،سينه ايي وترقوه ايي مي باشد.
دم و بازدم از بيني صورت ميگيرد،تنفسها عميق و ارام انجام ميشود.بخشي از تمرينها بر مبناي نحوه تنفس و ماندگاري در حركت برنامه ريزي شده كه بر اساس اين تمرينات تاثيرات ان متفاوت ميباشد مانند تأثير عميق ان بر روي عضله يا استخوان لگن وستون فقرات.
پيلاتس:چگونگي تنفس در پيلاتس طي فرايند چربي سوزي از اهميت زيادي برخوردار است و بصورت يك اصل مهم در طول انجام تمرينات همواره رعايت مي شود.
در طول مدت انجام تمرينات پيلاتس تنفس ها به نسبت يوگا كوتاه ،سريع واز ديافراگم صورت ميگيرد.دم از بيني و بازدم از طريق دهان مي باشد.در طول مدت تمرين ،مركز شكم منقبض بوده و تأثير ان بر روي فرم زيبا ، كشيدگي عضلات بدن بخصوص عضله شكم و مهره هاي كمر ميباشد.
٤.تفاوت در نحوه حركات:
يوگا:حركات در شاخه هاي مختلف يوگا عمدتاً شامل حركات ايستاده،نشسته،خوابيده ،حركات معكوس و در برخي موارد پرش و طي مسافت كوتاه ،براي ايجاد جريان انرژي در بدن صورت ميگيرد.انجام اين تمرينها در كنار روش تنفس مورد نظر موجب ارامش وتعادل بين ذهن ،جسم و روح مي شود.
پيلاتس:ورزشي است بدون پرش و طي مسافت ، كه بصورت تمرينات ايستاده ،نشسته، خوابيده انجام ميشود و موجب ارتقاء استقامت در تمرينهاي قدرتي ، تعادلي و انعطافي بدن ميشود.
٥.كاربرد وسايل:
يوگا:مت،كمربند،اجرهاي چوبي وفومي،چوب ني در ٢سايز كوتاه و بلند،بالش،پتو،طناب كه معمولاً به سقف و ديوارنصب ميگردد،صندلي و غيره...
نحوه استفاده وسايل در يوگا بنا به سبك ان متفاوت ميباشد.
پيلاتس:مت،وزنه ،چوب و غيره
٦.فوايد:
يوگا:
-نوعي ورزش جسمي ،ذهني و روحيست.
-روشي براي ايجاد تعادل جسم و ذهن است.
-راهكاري براي دستيابي به ارامش نسبي جسمي و ذهني است.
-ايجاد كننده بهترين روحيه و امادگي جسماني و رواني نسبي براي انجام امور فردي و گروهي و در شرايط عادي و بحراني است.
-در افزايش مهارت و امادگي جسمي و رواني ورزشكاران در ساير رشته هاي ورزش قهرماني،كاربرد دارد.
-در مديريت بيماريها ،حفظ و ارتقاء سطح سلامتي در ابعاد جسمي،ذهني وروابط اجتماعي مؤثر و مفيد است.
-انجام تمرينات و اموزهاي يوگا ،نيازمند به وسايل و امكانات خاصي نسبت به ساير ورزش ها نميباشد.وميتوان از كودكي تا كهنسالي و در سلامتي،بيماري،معلوليت و در تمام مدت عمر،از ان سود جست.
- به عنوان ورزش همگاني (ورزش براي همه)مطرح است.
پيلاتس:
-بالا بردن و تقويت سيستم ايمني بدن
-بالا بردن تمامي قواي بدن در جهت اينكه فكر و ذهن را از افكار منفي ازاد سازيد.
-كاهش دهنده دردهاي مهره اي و كمر.
-ايجاد كشيدگي در ظاهر اندام.
-بوجود اورنده شكل ظاهري بهتر اندام.
-شكم صاف و كمر باريك.
-پيشرفت انعطاف ،تعادل و قدرت.
-حجيم كردن فضاي ريه و بالا بردن قابليت تنفس.
-تقويت سيستم قلبي عروقي.
-بالا بردن دامنه حركتي مفصل و عضلات.
-از بين بردن درصد احتمالي ايجاد جراحات و اسيب پذيري.
٧.هدف
يوگا:علاوه بر تأثير حركات بر روي بدن بخش اعظم ان مربوط به ارگانهاي داخلي و كنترل استرس ميباشد.
پيلاتس:تمرينات اين ورزش باعث خوش تركيب كردن و مقاوم ساختن اندام ميشود و به شما كمك ميكند تا به نتيجه دلخواه مانند شكمي صاف ،پاهاي خوش فرم قوي و ظريف وغيره... برسيد.
نتيجه گيري:
هر دو ورزش براي بدن مفيد است با كمي دقت و مطالعه متوجه ميشويد كه هدف و نتيجه نهايي متفاوتي دارند.
يوگا و پيلاتس با وجود تفاوتهايي كه ميانشان به چشم مي خورد،هر كدام داراي نقاط قوتي ميباشند كه براي بدن مفيد است و در عين حال هر كدام هم هدف و نتيجه متفاوتي در بر دارند.
با توجه به روحيات و خصوصيات هر فرد ،بهترين روش تصميم گيري در انتخاب ،از ميان اين ٢ ورزش ،كسب تجربه عملي است كه فقط با حضور در كلاس ها ،امكان پذير ميشود تا فرد در ان مرحله بتواند ورزشي كه سازگاري بيشتري با روحيه اش دارد ،برگزيند.
براي اطلاعات بيشتر در زمينه يوگا به كتاب مرجع يوگا،گرداوري و تدوين محمد رضا اشتياني مراجعه شود.
براي اطلاعات بيشتر در زمينه پيلاتس به كتاب تمرينات ورزشي پيلاتس ،به تأليف بهاره عطري و مرتضي شفيعي مراجعه شود.
هديه فلاح شيرازي
عضو موسسه پيلاتس ايرانيان
Tags: